USA

Att tänka på när du ska flytta till USA

Flytta till USA

Funderar du på att flytta till USA? Det är en fantastisk resa och det finns ofta många fler möjligheter än vad man kan få i Europa. Men det finns en hel del saker att tänka på. Vi kommer att gå igenom några delar av att flytta till USA så det blir lättare för dig att förstå hur det hela funkar.

Arbetsvisum

Det finns upp mot 60 olika visum att få och arbetsvisum, eller green card, är en av dem. Här kan du jobba var du vill och hur du vill. Hur får man ett green card då? Ja, det är lite svårare. Antingen kan ditt jobb flytta dig från din anställning i Sverige till USA om de har ett kontor där. Då behöver du ha en unik kunskap eller vara högutbildad.

Ett annat sätt är att vara med i DV-lotteriet, DV står för Diversity Visa. Detta är ett lotteri som du kan gå med i en gång om året och om du vinner så måste du först igenom en process som kontrollerar att du har möjlighet att försörja dig själv innan du åker. Det är gratis att vara med i lotteriet men om du vinner så ska du räkna med att behöva lägga ut några tusenlappar.

Ett tredje sätt är om du är en så kallad speciell person. Du är kanske känd, har publicerat böcker på ett område du är expert inom eller på annat sätt utmärkt dig själv och du får då en slags VIP-behandling och kan få ett visum till USA.

Själva flytten

Du har fixat det svåraste och du är nu redo att tuta och köra. Men det finns några saker att tänka på först. Hur får du över alla saker till USA? Hur hittar man en hyreslägenhet? Ska du köpa ett hus?

Om du inte tänkt att lämna ditt gamla liv bakom dig och bara ha med dig kläderna du har på kroppen så finns det många bra sätt att flytta över dina prylar. Saker som får plats i flyttkartonger kan skickas till USA med fraktfirmor som DHL, UPS eller Schenker. Större möbler kan alltid fixas med hjälp av flyttfirmor som specialiserar sig inom detta.

Har du tänkt flytta till USA utan massor av bagage och så billigt som möjligt så kan du göra det med t.ex. Norwegian, om du hellre vill ha lite saker med dig så är troligtvis Lufthansa eller SAS ett bra alternativ.

Hitta någonstans att bo

Det kan vara bra att ha tak över huvudet när du kommer fram. Att hyra en lägenhet redan innan du bokat flygbiljetterna är inte omöjligt, men så länge du inte har någon som kan åka och kolla på lägenheten eller huset åt dig så är det nog bäst att vänta med insatsen tills dess att du är på plats. Om du vill kolla in hur bostadsmarknaden är i det område du ska flytta till så kan du kika in på Zillow.com, det är ungefär som Hemnet men för både hyra och köpa.

Vi hoppas att du fått en liten översikt över hur det är att flytta till USA. Vi hoppas att du vågar ta steget och undersöka vidare med arbetsgivaren, lotteriet eller andra metoder för hur du ska få visum för att få jobba och bo permanent i USA. Det är helt klart värt det och vi önskar dig lycka till!